Cara-cara:
Udang:
Bersihkan udang buang misai dan dibelah belakang basuh dan perapkan dgn tepung tempura selama 15 mnt dan goreng sehingga kuning keemasan.
Daun kari & cili:
Panaskan minyak masak goreng cili bersama daun kari sehingga agak garing.
Kuning Telur:
Panaskan 1/2 cwn minyak bersama 3 sudu makan butter, guna api pelahan, kacau kuningtelur hingga sebati, titiskan sedikit demi sedikit ke dlm minyak td sambil mengacau dlm bentuk bulatan sehingga telur menjadi seperti benang berwarna kuning. Tuskan. Ulangi sehingga telur habis.
Susu cair:
Panaskan baki butter tadi sehingga cair, masukkan 1/2 tin susu cair dan kiub ayam, kacau hingga mendidih. Masukkan udang, cili, daun kari yang telah digoring tadi, ke dlm susu yang telah mendidih. Campukan separuh dari bebenang telur tadi dan gaul sehingga sebati.
Angkat dan tuangkan ke dlm pinggan.Taburkan telur selebihnya keatas udang.
Sedia untuk di makan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment