BAHAN SUP:
Air rebusan ayam
4 senduk bawang putih blander
2 senduk halia blender
garam
perasa (jika mahu)
lada sulah 1 botol kecil
3 senduk minyak rempah @ bawang
CARANYA:
Masukkan semua bahan di atas ke dalam air rebusan ayam dan biarkan mendidih. Angkat.
Ayam yang telah dibersihkan. Panaskan air sehingga mendidih.Masukkan ayam selama 5 minit angkat dan tuskan
Setelah dituskan masukan 1 sudu rempah 5 rasa dan 1 sudu garam ke dlm perutnya. @ boleh juga digunakan serbuk lada sulah mengantikan rempah 5 rasa. Sapukan pula keseluruhan ayam dgn madu @ kicap. Biarkan sejuk selama 1 jam.
Setelah dituskan masukan 1 sudu rempah 5 rasa dan 1 sudu garam ke dlm perutnya. @ boleh juga digunakan serbuk lada sulah mengantikan rempah 5 rasa. Sapukan pula keseluruhan ayam dgn madu @ kicap. Biarkan sejuk selama 1 jam.
Potong seperti ini dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment