2 ekor ikan cencaru @ lain2 ikan.
5 biji cili kering
5 ulas bawang putih dihiris
5 ulas bawang merah di belah 4
1 inci halia dihiris
1 sudu teh halba
3 sudu cuka makan
air
minyak masak
garam
gula.
kunyit serbuk
CARANYA:
Ikan dipotong jadikan beberapa ketul gaulkan dgn garam dan kunyit.
Ikan digoreng dahulu dan ketepikan.
Minyak yg dh panas td di keluarkan tinggal sedikit.
Masukkan cili kering,bawang putih,merah,halia,halba dan gorengkan sehingga nampak layu.
Masukkan cuka dan air.
Biarkan mendidih dan masukkan ikan yg telah digoreng tadi.
Biarkan 10 minit dan tutupkan api.
Sedap dimakan dgn nasi panas2.
Masakan ini makin lama di simpan makin terasa keenakkannya.
RESEPI DARI IBU MERTUA ORG. PERLIS.
No comments:
Post a Comment