SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG







RESEPI-RESEPI INI TERHASIL DARI MASAKAN KEGEMARAN SUAMI DAN ANAK-ANAK ACIK MILEE. KEPADA SESIAPA YANG INGIN CUBA RESEPI INI DI PERSILAKAN....IANYA BOLEH DIUBAH SUAI MENGIKUT CITA RASA TERSENDIRI. BLOG INI PULA TERCIPTA ATAS PERMINTAAN SEORANG SAHABAT LAMA.



















Sunday, September 19, 2010

PECAL

BAHANNYA:
A
Beehun
Kacang panjang
Sengkuang
Tempe
Daun pucuk ubi
Kangkung
Timun

B
Kacang tanah
Minyak masak
Belacan
Garam
Gula merah
Gula pasir
Cili kering
Bawang merah
Air asam jawa

CARANYA:
A


Kacang panjang,kangkung,daun pucuk ubi,beehun di celur.
Sengkuang dan timun di hiris.
Tempe dihiris nipis dan digoreng.


B
Membuat kuahnya.
Kacang tanah,belacan,cili kering,bawang merah di goreng dgn sedikit minyak sehingga garing.
Tumbuk @ bland semua bahan yg di goreng.
Masukkan sedikit air suam.
Masukkan gula merah,gula pasir,garam dan air asam jawa
Gaul sehingga rata. Rasa sedikit,jika ada kekurangan tambahkan sedikit lagi bahan2 tadi.
Silakan mencuba.

No comments:

Post a Comment