SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG



RESEPI-RESEPI INI TERHASIL DARI MASAKAN KEGEMARAN SUAMI DAN ANAK-ANAK ACIK MILEE. KEPADA SESIAPA YANG INGIN CUBA RESEPI INI DI PERSILAKAN....IANYA BOLEH DIUBAH SUAI MENGIKUT CITA RASA TERSENDIRI. BLOG INI PULA TERCIPTA ATAS PERMINTAAN SEORANG SAHABAT LAMA.









Saturday, August 21, 2010

IKAN BAKAR BERSAMBAL

Ikan ni resepi dari kakak ipar yg tiap tahun berniaga di Bazar Ramadhan.
Ikan yang sering digunakan iaitu ikan pari,patin,keli dan talapia.
Setelah dibersihkan ikan diperap dgn garam dan limau kasturi.
Sambal tumisnya..Blander cili kering
Blandar 5,6 biji bawang besar.. dan 3 ulas bawang putih.
Tumiskan.
Sambil tumis tu masukkan asam jawa,gula,dan garam.
Masakkan sehingga betul2 pekat.
Bakar la ikan tu dan letakkan sos tu di atasnya.
Perahkan limau kasturi diatasnya,
Angkat dan boleh la di makan...

No comments:

Post a Comment