SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG







RESEPI-RESEPI INI TERHASIL DARI MASAKAN KEGEMARAN SUAMI DAN ANAK-ANAK ACIK MILEE. KEPADA SESIAPA YANG INGIN CUBA RESEPI INI DI PERSILAKAN....IANYA BOLEH DIUBAH SUAI MENGIKUT CITA RASA TERSENDIRI. BLOG INI PULA TERCIPTA ATAS PERMINTAAN SEORANG SAHABAT LAMA.



















Thursday, August 11, 2016

NASI DAGANG

BAHAN NASI DAGANG:
Beras pulut 1kg 
Beras biasa 3kg
Santan 3kg
Bawang merah kecil
Bawang putih 
Halba
 Halia. 
Garam. 

CARA MEMASAK:
Beras pulut dan beras biasa di rendam sekurang-kurangnya 3 jam  @ 1 malam.
Bawang putih.bawang merah dan halia di hiris halus. 
Sediakan santan cair dan santan pekat.
Dalam santan pekat masukkan halba,hirisan halia,hirisan bawang putih dan hirisan bawang merah garam.
Kukus pulut sehingga separuh masak.Angkat dan keluarkan dari kukus.Gaulkan dengan santan cair.Masukkan dalam kukus dan kukus lagi sehingga masak.Angkat..keluarkan dari kukus dan gaul deangan santan pekat sehingga sebati..sedia untuk di makan..

KUAH NASI DAGANG

BAHAN:
Ikan tongkol
Lengkuas
Halia
Asam keping
Rempah kari
Bawang merah
Bawang putih
Halba.
Santan pekat
Garam
Minyak masak
Cili kering
Gula Melaka @ kabung.

CARA MEMASAK
Ikan tongkol di rebus dengan asam keping dan sedikit garam.Angkat dan ketepikan.Tumis cili kering,bawang putih bland,bawang merah bland,halia dan lengkuas bland.hingga naik minyak.
Serbuk kari dibancuh dgn sedikit air.Masukkan dalam tumisan tadi dan biarkan mendidih..Masukkan santan..biar mendidih lagi,Masukkan halba dan air rebusan ikan tadi..Masukkan ikan rebus dan gula..biarkan mendidih hingga kuah agak pekat..Angkat dan sedia utk dimakan ber sama acar timun.





No comments:

Post a Comment