SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG



RESEPI-RESEPI INI TERHASIL DARI MASAKAN KEGEMARAN SUAMI DAN ANAK-ANAK ACIK MILEE. KEPADA SESIAPA YANG INGIN CUBA RESEPI INI DI PERSILAKAN....IANYA BOLEH DIUBAH SUAI MENGIKUT CITA RASA TERSENDIRI. BLOG INI PULA TERCIPTA ATAS PERMINTAAN SEORANG SAHABAT LAMA.









Thursday, August 11, 2016

AGAR-AGAR KERING.




BAHANNYA;

100g agar-agar bertali
2,200 air
3 helai daun pandan @ apa-apa perasa sahaja.
2kg gula pasir kasar
250g gula batu

* massak agar-agar dengan air hingga larut.
* masukkan gula dan masak hingga pekat.
* bolehlah di bentuk sesuka hati

1. untuk cetakkan yang nipis, masukkan 5 senduk agar-agar 
,biar beku dan cetakkan mengikut acuan yang disukai. susun atas loyang dan keringkan.

2. untuk agar-agar potong, 1 resepi bahagi 3 loyang 12x12. letakkan perasa/perwarna yang digemari. potong nipis-nipis menggunakan pisau puding.sususn atas loyang dan keringkan.

3.untuk buat daun guna acuan coklat bentuk daun,tuang nipis dan biar beku.keluarkan daria aciuan dan keringkan.

4.untuk agar-agar gulung.tuang 2 senduk adunan dke dalam loyang 12x12.biar beku.gulung kemas dan potong serong.susun atas loyang dan kering kan.

5. untuk membentuk agar-agar bunga ros.tuangkan 2 senduk adunan ke dalam loyang 12x12 dan bentukan bunga ross. dan keringkan





No comments:

Post a Comment