SALAM SEJAHTERA DAN SELAMAT DATANG







RESEPI-RESEPI INI TERHASIL DARI MASAKAN KEGEMARAN SUAMI DAN ANAK-ANAK ACIK MILEE. KEPADA SESIAPA YANG INGIN CUBA RESEPI INI DI PERSILAKAN....IANYA BOLEH DIUBAH SUAI MENGIKUT CITA RASA TERSENDIRI. BLOG INI PULA TERCIPTA ATAS PERMINTAAN SEORANG SAHABAT LAMA.



















Friday, August 5, 2011

ACAR BUAH

BAHAN:



3 senduk minyak masak.

2 1/2 senduk cili kering.

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1"halia

2 sudu ketumbar

1 sudu jintan manis

1sudu jintan putih

SEMUA BAHAN DI ATAS DI BLAND. kecuali minyak masak.

5 biji limau kasturi di ambil jusnya.

3/4 cawan air

100gm gula pasir

1 sudu garam

berbagai jenis buah jeruk kering @ basah.

kurma dan kismis.



CARA:


Panaskan minyak.Tumis bahan yang di bland. Apabila telah naik minyak dan harum baunya,masukkan gula,garam,air,jus limau kasturi. Biarkan mengelegak.
Kemudian masukkan semua pelbagai jenis buah dan kacau rata dan sebati dengan kuah.



Acar buah ini boleh di simpan lama. Semakin lama semakin sedap.Elok di simpan di dlam bekas plastik.


No comments:

Post a Comment