3 senduk minyak masak.
2 1/2 senduk cili kering.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1"halia
2 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1sudu jintan putih
SEMUA BAHAN DI ATAS DI BLAND. kecuali minyak masak.
5 biji limau kasturi di ambil jusnya.
3/4 cawan air
100gm gula pasir
1 sudu garam
berbagai jenis buah jeruk kering @ basah.
kurma dan kismis.
CARA:
Panaskan minyak.Tumis bahan yang di bland. Apabila telah naik minyak dan harum baunya,masukkan gula,garam,air,jus limau kasturi. Biarkan mengelegak.
Kemudian masukkan semua pelbagai jenis buah dan kacau rata dan sebati dengan kuah.
Kemudian masukkan semua pelbagai jenis buah dan kacau rata dan sebati dengan kuah.
Acar buah ini boleh di simpan lama. Semakin lama semakin sedap.Elok di simpan di dlam bekas plastik.
No comments:
Post a Comment