Beras wangi 4 kg.
3 genggam bawang merah di hiris
3 genggam serai di hiris
3 genggam ketumbar
3 genggam lada hitam
3 genggam lengkuas di hiris
Ayam
Kunyit hidup di blander
Garam
AYAM:
Dibersihkan dan di lumur dengan kunyit dan garam.
Panaskan air bersama 2 genggam setiap jenis bahannya lada hitam,lengkuas,halia,bawang merah,serai. biarkan mendidih.
Kemudian di masukkan ayam selama 5 minit.angkat. Berapa banyak ayam pun.lakukan seperti itu bagi setiap ekor ayam.
Ketepikan periuk air rebusan.
Panaskan minyak masak bersama daun pandan dan bahan rempah yang di rebus tadi. yang telah di tapis.
Masukkan ayam dan goreng sehingga kekuningan. Angkat bersama rempah tadi.
rempah yg digorang garing memang sedap di makan dgn nasinya.
NASINYA
Gunakan minyak goreng ayam tadi. Panaskan.
tumis bahan rempahnya 1 genggam setiap jenis bahannya lada hitam.bawang merah,halia,lengkuas dan serai.
Masukkan beras yang telah di basuh.
Goreng beras sehingga kelihatan ada retak2 pada beras tu.
Kemudian masukkan air rebusan tadi secukupnya. biarkan masak.
Boleh la dihidangkan seperti di bawah.
No comments:
Post a Comment